-
Čas přípravy15 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce6
-
Celkový čas45 minut
Pokud hledáte něco chutného, zdravého a zároveň rychlého k večeři, tak krémová polévka z květáku je skvělou volbou. Její jemná a hladká konzistence potěší každého, kdo má rád klasické krémové polévky. Navíc v chladnějších dnech krásně zahřeje. Já osobně tuto polévku řadím mezi své oblíbené. Recept mám od babičky, který jsem malinko upravila.
Babiččina květáková polévka není náročná a vystačíte si s několika základními surovinami. Tato klasická hustá a sytá varianta je skvělou volbou v zimních měsících. Jako doplněk k polévce přidávám místo krutonků opečené růžičky květáku, ale můžete také použít slaninu, která dodá polévce výtečnou chuť. Parmazán v polévce zase zajistí slanější a jemnou chuť.
Suroviny na květákovou polévku
- Máslo – 2 lžíce
- Cibule – 1 ks
- Česnek – 2 stroužky
- Květák – 1 ks
- Větší brambora – nakrájená na kostky – 1 ks
- Vývar / voda (na podlití) – 1-2 l
- Kmín – 1 lžička
- Smetana na vaření – 200 ml
- Parmazán – nastrouhaný – 50 g
- Muškátový oříšek – 1 špetka
- Sůl, černý pepř – dle chuti
Postup přípravy – Babiččina květáková polévka
Rozdělíme květák na menší růžičky a důkladně omyjeme. Oloupeme bramboru a nakrájíme ji na kostky. Cibuli i česnek zbavíme slupky a nakrájíme je nahrubo.
V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli s česnekem. Poté přidáme květák a krátce ho orestujeme, aby se rozvinula jeho chuť. Následně přidáme brambor, zalijeme zeleninu vývarem nebo vodou tak, aby byla zcela ponořená. Přidáme kmín, přivedeme k varu a vaříme, dokud vše nezměkne.
Jakmile je zelenina dostatečně měkká, rozmixujeme ji v hrnci mixérem na hladký krém. Poté přidáme smetanu, která polévku krásně zjemní. Vsypeme nastrouhaný parmazán a dochutíme solí, pepřem, kmínem a špetkou muškátového oříšku. Krátce prohřejeme a podáváme, ideálně posypané vypečenou slaninou nebo orestovaným květákem.
Chutnala Vám naše květáková polévka? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Babiččina květáková polévka
Mohlo by se vám líbit
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Hodnocení receptu